Блог
Січень 12, 2021

Чи посадять з 1 січня 2021 року за крадіжку курки або який максимальний розмір дрібної крадіжки?

З 1 січня маємо численні зміни та нововведення у законодавстві. З нового року змінився й максимальний розмір дрібної крадіжки, тобто поріг розмежування адміністративної відповідальності (стаття 51 КУпАП) та кримінальної (статті 185 Кримінального кодексу України).

Крадіжки – найбільш поширені злочини. Згідно положень статті 185 Кримінального Кодексу України, крадіжка – це таємне викрадання чужого майна. Відповідно до цієї ж статті кримінальна відповідальність настає при скоєні крадіжки майна, у випадках, якщо крадіжка майна є не дрібною.

У нас в Україні зазвичай сидять не ті, хто вкрали мільйони, а ті, хто вкрали чи забрали телефон. І ось постає питання, з якої суми настає кримінальна відповідальність у 2021 році.

Відповідно до статті 51 Кодексу України про адміністративні правопорушення, крадіжка чужого майна вважається дрібною, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. З 1 січня 2021 ця сума становить 227 гривень 00 копійок.

Отже, відповідальність за дрібне викрадення чужого майна через крадіжку, шахрайство, привласнення чи розтрату до 227 гривень передбачає  накладення штрафу від 170 до 510 гривень або виправні роботи на строк до 1 місяця з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.

Викрадення чужого майна на понад 227 гривень вже вважається не адміністративним, а кримінальним правопорушенням і карається штрафом від 17 000 до 51 000 гривень або громадськими роботами на строк від 80 до 240 годин, або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців, або позбавленням волі на строк до 3 років.

За крадіжку, яка вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб передбачена відповідальність у вигляді арешту на строк від 3 до 6 місяців або обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на той самий строк.

Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.

Крадіжка, вчинена у великих розмірах, карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою, карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років із конфіскацією майна.

В середньому домашня курка на ринку коштує 300 гривень, а в магазині 150 гривень. Отже, за крадіжку домашньої курки в цьому році можуть посадити.

Роман Титикало, адвокат, правозахисник, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України, керуючий Адвокатського бюро «Титикало та партнери».