Новини
Липень 24, 2018

Борги у спадок: зміни до Закону про відновлення кредитування 2018

На початку липня Верховною Радою України було ухвалено законопроект №6027-д. У разі набрання законом чинності, зміни торкнуться як фінустанов, так і позичальників.

Відповідно до нововведень банкам дозволять міняти ставку кредитування протягом дії кредитного договору. Щоправда, банк буде зобов’язаний дати позичальнику 30 днів на роздуми: погодитися з новим відсотком або ж виплатити всю суму боргу за старою ставкою і закрити договір. Якщо обраний другий варіант – на виплату дадуть ще 30 днів. Варто відзначити, що максимум, на який може зрости ставка, повинен бути зазначений при укладенні договору.

Що ж до позичальників, то за новими правилами, якщо останній повернути борг банку не в змозі, обов’язок прикладатиметься на поручителя, навіть якщо закінчився термін давності, або умови кредиту були змінені без повідомлення про це поручителя.

Крім того, існуючий кредитний борг переходитиме у спадок родичам. Наступники померлого позичальника будуть зобов’язані повідомити банку про вступ в спадщину протягом 6 місяців (раніше 12-ти) та переоформити кредит на себе, сплачуючи його і далі за графіком або ж виплатити відразу. Наприклад, якщо особа мала необачність вступити у спадок та отримати майно з певним борговим спадком, вона матиме оформити свідоцтво на спадщину та надати можливість банку провести стягнення на свою користь. У разі відмови погасити борг кредитор матиме право звернутись до суду для арешту майна, яке було отримано за спадщиною.

Варто зазначити, що Закон складений за принципом «зворотної дії», про що і йде мова у прикінцевих положеннях. Він застосовується до відносин, що виникли після введення його в дію, а також до відносин, що виникли до введення його в дію та продовжують існувати після введення його в дію. Іншими словами, нововведення будуть розповсюджуватися і на кредити видані раніше 2018 року.