Новини
Червень 14, 2018

Нові державні будівельні норми 2018. Що зміниться?

З 1 вересня 2018 року наберуть чинності нові державні будівельні норми (ДБН) №5/2018, затверджені Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Набирають чинності одразу три нових ДБН: «Планування і забудова територій», «Вулиці та дороги населених пунктів» та «Будинки і споруди. Заклади освіти».

Змінений ДБН В.2.2-3:2018 «Планування і забудова територій» передбачатимуть введення максимальної щільності забудови. Тобто багатоповерхівки, які перевищують 12 поверхів, займатимуть не більше 30% одного гектара, 5-8 поверхівки – не більше 40%, для 4-поверхвових будинків така цифра не має перевищувати 45%.

Нові державно будівельні норми мають також обмеження щодо висотності будинків в залежності від розміру населеного пункту. Так, в містах з населенням до 50 тис. осіб будинки не зможуть бути вище трьох поверхів, в більших 100-150 тис. осіб – вище 9-ти поверхів, і лише в великих містах буде дозволено будівництво житлових будинків вище 20 поверхів. Крім того, у ДБН вводяться поняття обмежувальних ліній «зеленої», «блакитної», «жовтої». «Зелена» є обмеженням для забудови у парках та рекреаційних зонах, «блакитна» стосуватиметься обмеженості висотності будинків у населених пунктах, «жовта» – обмеження забудови щодо безпеки евакуації.

Безперечною перевагою нових ДБН є висування вимог щодо забезпечення безперешкодного під’їзду пожежних машин до житлових будинків. З набранням чинності будівельних норм розміщення паркінгів на території житлових комплексів буде заборонено. Натомість запропонована альтернатива – підземний паркінг та відкриті майданчики на допустимій відстані 300-500 м. від будинку.

У ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів» передбачено створення безбар’єрного проїзду для осіб з інвалідністю (зниження в окремих місцях бордюрів для заїзду і з’їзду, доріжки для інвалідних колясок), острівців безпеки на нерегульованих пішохідних переходах, огородження відбійниками зупинок громадського транспорту, заборону автопарковок на дорогах і тротуарах.

Нарешті, ДБН, що стосуються шкіл і дошкільних установ, висувають вимоги до зниження енерговитрат на їх обігрів за рахунок утеплення, встановлення приладів автоматичного регулювання обігріву, а також площі на одного учня – відтепер мінімум 3 кв.м. З 1 вересня відповідно до нових будівельних норм на перших-других поверхах житлових будинків зможуть розміщатися дитячі садки та ясла, розраховані на 120 дітей.