Новини
Вересень 05, 2018

Потрібно знати: нові правила вивозу дитини за кордон

Відповідно до нового Закону України № 2475-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» нововведення стосуватимуться одразу двох аспектів: виїзду дитини закордон та нового порядку виплати аліментів.

До цього часу, щоб вивезти дитину за кордон, незалежно від терміну поїздки, потрібно було оформити нотаріальну згоду одного з батьків. Документ мав обов’язково містити маршрут прямування та часові рамки поїздки.

За новими правилами виїхати за кордон разом із дитиною на термін до місяця тепер можливо без нотаріальної згоди одного з батьків за наявності документів, що підтверджують місце проживання дитини з матір’ю або батьком та документів, що підтверджують мету виїзду та термін перебування за кордоном: це може бути довідка з медичного або навчального закладу про участь у конкретному конкурсі, бронювання квитків тощо.

Проінформувати рекомендованим листом про виїзд дитини за кордон доведеться у випадку, якщо відомо місце проживання батька, він не ухиляється від сплати аліментів та належно виконує батьківські обов’язки.

Поїздка разом із дитиною за кордон терміном більше місяця без згоди одного з батьків стає можливою у випадку наявності заборгованості зі сплати аліментів, розмір якої перевищує у сумі сплати аліментів за 4 місяці та 3 місяці, якщо дитина є тяжкохворою або дитина з інвалідністю (у цьому випадку ще потрібно мати довідку, що підтверджує хворобу чи інвалідність). Довідку про заборгованість можна отримати попередньо звернувшись до державної виконавчої служби Мін’юсту або до приватного виконавця.

Окрім вищезазначених нових правил щодо виїзду дитини, прийняті норми закону також  передбачають збільшення відповідальності за невиплату аліментів протягом 6-ти місяців (3-х, якщо дитина хвора): боржника буде притягнуто до суспільно корисних робіт терміном від 120 до 240 годин, за повторне порушення – від 240 до 360 годин, у разі ж ухилення передбачено арешт на 10 діб.

Батьки, які не бажають забезпечити свою неповнолітню дитину, отримають попередження та заплатять штраф у розмірі від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, за ті ж дії, вчинені повторно протягом року, – від 100 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Крім того, цільове призначення аліментів буде взяте під контроль: органи опіки будуть уповноважені проводити регулярні та позапланові інспекції, аби переконатись, що отримані кошти виділяються на дитину.