Новини
Квітень 22, 2018

Нововведення у правилах місця реєстрації

Відповідно до нового проекту закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», поданого офісом реформ адміністративних послуг, вже незабаром можуть запрацювати нові правила прописки та виписки громадян та дітей.

У випадку схвалення Верховною Радою України проекту, новий процес прописки та виписки може вступити у дію вже з початку 2020 року.

Згідно нових правил виписки громадянам буде надаватися місяць для реєстрації на новому місці проживання. Раніше цей термін складав 10 днів. Крім того, за новою процедурою за бажанням громадян документи на виписку та нову реєстрацію можливо буди подати до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) одночасно.

Всі дані, як і за старою процедурою, будуть внесені до паспорту громадянина України у проштампованому вигляді, а власникам ID-паспорта – на електронний чіп.

Новий проект закону міститиме і пункт щодо внесення хибних даних про себе та дітей, який передбачає від призупинення до анулювання процесу реєстрації. Крім того, допускає можливість особистої перевірки інспектором місця проживання заявника, про яку за законом мають повідомити за 15 днів. У випадку подання недостовірних даних, сума штрафу складатиме від 1700 до 3400 грн. Під пильною увагою служб можуть опинитися ті, хто часто перереєстровувався, у кого реєстрація або виписка за останні три роки хоча б раз була анульована, а також за підозри проживання у житлі більше трьох сімей.

Окреме місце в проекті закону займає і категорія дітей. Так, термін реєстрації новонароджених може бути подовжено до трьох місяців замість нині відведеного місяця. Прописка ж неповнолітніх буде відбуватись за місцем реєстрації одного з батьків за письмової згоди одного з них.