Новини
Березень 16, 2015

Об’єднана допомога АТО: правники створюють координаційний центр

Проект «Правова допомога учасникам АТО», створений у межах Асоціації правників України, разом з Благодійним фондом «Коло» та низкою громадських ініціатив створюють Координаційний центр з надання правової допомоги учасникам АТО та їх сім’ям.

«Ми вирішили об’єднати зусилля всіх організацій і забезпечити оперативну та якісну допомогу учасникам АТО. Наша кінцева мета — щоб кожен громадянин, задіяний в АТО, отримав свого юриста, який би міг надати йому індивідуальний супровід та юридичну підтримку», — зазначила ініціатор проекту Ірина Сисоєнко, народний депутат України.

За словами учасників зустрічі, найбільше звернень до юристів надходить з питань присвоєння статусу учасника АТО, одержання одноразової фінансової допомоги як у зв’язку з пораненням, так і сім’ям загиблих, оформлення прав на земельні ділянки тощо.

Координатор проекту «Правова допомога учасникам АТО» Роман Титикало вказав також на велику кількість проблем, які можуть виникнути після повернення учасників АТО до звичайного життя. «Люди, повертаючись з місця бойових дій, мають загострене почуття справедливості, що може призводити до конфліктів і як наслідок — порушення норм закону», — зазначив він, наводячи у якості прикладу справу, яка наразі знаходиться у нього в роботі.

Власне, за час роботи проекту в межах АПУ, з вересня 2014 року, вже надійшло 104 звернення. Наразі, за задумом правників, робота юристів полягатиме не лише в наданні консультацій з правових питань, а й у супроводах в судах, представництві в державних органах. «Ми плануємо охопити не лише первинну правову допомогу, але й вторинну, яка потребує великої кількості часу та може затягнутися на місяці», — прокоментував Роман Титикало.

Адвокат Ілля Костін, який вже декілька місяців левову частину свого часу приділяє справам учасників АТО, вказав на те, що часто-густо самим адвокатам треба докладати зусиль, щоб дізнатися, що і як правильно робити у таких випадках. «Військове право у нас ніколи не викладалось, кодифікації немає, а інколи єдине джерело інформації — військовий комісаріат», — зазначив він.

У свою чергу, Олексій Бежевець, керівник Благодійного фонду «Коло», запросив усіх юристів долучатися до волонтерської роботи. «Зараз ми вже маємо чимало справ, а роботи буде ще більше, тому допомога як ніколи потрібна», — зазначив він.

У межах проекту вже була запущена безкоштовна гаряча лінія для звернень громадян. Телефон гарячої лінії:  0 800 30 00 21.