Новини
Листопад 25, 2018

Роман Титикало: Одиниці обвинувальних актів про посягання на адвокатів направлено до суду

Блок «Злочини проти правосуддя» Школи кримінального права Legal High School продовжується. У рамках модуля «Захист захисника» на особливостях доведення в злочинах проти захисників увагу зосередив Роман Титикало, керуючий АБ «Титикало і Партнери».

За його словами, якість розслідувань злочинів проти адвокатів дуже низька: з 2013 року тільки 1% обвинувальних актів було направлено до судів. Є велика проблема з кваліфікацією злочину проти захисника, адже, як правило, адвокат задіяний у багатьох процесах, а посяганням займається підставна особа (а не замовник), та чи вона зізнається, що нападала на адвоката у зв’язку з його професійною діяльністю, оскільки санкція статей 397—400 Кримінального кодексу (КК) України набагато вища від аналогічних статей проти особи. Слідство може довести зв’язок між роботою адвоката і злочином у його відношенні — але загальний рівень слідства залишає бажати кращого.

«Якщо ти сам про себе не потурбуєшся, цього не зробить ніхто», — переконаний Роман Титикало. І починати потрібно з адвокатського офісу — він має бути належним чином захищений (починаючи від сигналізації та захисних ролетів і закінчуючи Державною службою охорони).

Як діяти, якщо стосовно адвоката починають звучати погрози? Головне — не мовчати. Роман Титикало рекомендує ініціювати кримінальне провадження. Також адвокату потрібно вжити заходів щодо захисту своєї сім’ї, житла і майна. Бажано піклуватися про своє фізичне здоров’я і не завадить освоїти техніку самооборони. Лектор назвав досить поширеним стереотипом те, що найбільшим ризикам піддається адвокат, який займається кримінальними справами. Це не так.

Говорячи про доведення злочину проти адвокатів, лектор підкреслив важливість інформаційних технологій. За бажання слідчі органи можуть відстежити і встановити зловмисників завдяки камерам відеоспостереження — з кожним роком на вулицях їх дедалі більше. У сучасному світі за існуючого рівня розвитку цифрових пристроїв сховатися дуже складно. Факти посягання на адвоката необхідно також піддавати публічному розголосу. Слухачі LHS погодилися з Романом Титикалом щодо того, що публічна заява — це єдино можливий інструмент уберегтися від замовного нападу.