Новини
Жовтень 24, 2018

Роман Титикало про мистецтво допиту свідків у рамках освітньої школи LHS

З лекцією «Час на допит свідка: як розкрити всі дані, не втомивши суд тривалістю допиту» у рамках Школи кримінального права LHS виступив Роман Титикало, керуючий АБ «Титикало та Партнери»/ 

Оскільки питання допиту свідків має тонкий психологічний аспект, на них у ході лекції і сфокусував свою увагу Романа Титикало. «Кожен сприймає дійсність через призму своєї свідомості» — такою тезою розпочав виступ спікер.

Свідок не зобов’язаний усе пам’ятати. Тому лектор у своїй практиці рекомендує свідкам, яким важко пригадати ті чи інші факти, при допиті говорити «я не пам’ятаю», ніж розповідати про те, що може виявитися неправдою, в свою чергу, ризикуючи бути притягнутим до кримінальної відповідальності.

Говорячи про процесуальні аспекти допиту свідка, пан Титикало акцентував увагу на тому, що адвокат має право бути присутнім при допиті свідка, оскільки право свідка користуватися правовою допомогою є необхідною умовою дотримання його процесуальних прав. «Присутність адвоката при допиті свідка — дисциплінує слідчого», — підкреслив лектор.

При допиті свідка адвокат повинен з’ясувати такі питання: яким є соціальний статус свідка та яка його роль у кримінальному провадженні; свідком яких подій є ця особа; чи є цей свідок ключовим; якою інформацією він може володіти.

«Людині властиво запам’ятовувати те, що було на початку і наприкінці, тому найважливіших для сторони захисту свідків ліпше допитувати першими або останніми, таким чином, можна акцентувати увагу суду саме на них», — зазначив лектор.

«Часто, крім показань свідків, у сторони обвинувачення може і не бути інших доказів, тому ретельна підготовка адвоката до допиту свідка, зокрема попереднє формування запитань, сприятиме ефективному захисту клієнта», — резюмував лектор.