Новини
Жовтень 03, 2019

Роман Титикало разом з Іллею Костіним досягли позитивного вирішення справи щодо незаконної забудови в історичному центрі Києва

Верховний Суд у складі Касаційного господарського суду частково задовільнив скаргу адвокатів Романа Титикала (АБ «Титикало і партнери») та Іллі Костіна (АО «Правовий Альянс») і скасував рішення першої інстанції та постанову апеляційного суду у справі щодо заборони будівництва торговельно-розважального центру поблизу архітектурних пам’яток (будинки на вулиці Круглоуніверситецька, 2/1, та Крутому узвозі).

Орган самоорганізації населення «Будинковий комітет «Вулиця Круглоуніверситецька, 2/1» та ТОВ «Сервіс-М», яке представляє Роман Титикало» подали касаційну скаргу на рішення Господарського суду Києва у справі з позовом на Київську міську раду, ТОВ «Віліма-95» та ТОВ «БЦ Діамант Хол» про визнання рішення КМР “Про продаж земельної ділянки ТОВ “Віліма-95” для будівництва торговельно-виставкового залу недійсним.

Позовні вимоги були мотивовані тим, що рішення КМР прийнято із порушенням норм чинного законодавства та порядку продажу земельних ділянок комунальної власності. У зв`язку з цим таке рішення має бути визнано недійсним.

Після довготривалої активної боротьби Роман Титикало разом з Іллею Костіним досягли позитивного вирішення справи щодо незаконної забудови. Верховний Суд постановив частково задовільнити Касаційну скаргу органу самоорганізації населення “Будинковий комітет “Вулиця Круглоуніверситетська, 2/1” і Товариства з обмеженою відповідальністю “Сервіс-М”.

Роман Титикало та Ілля Костін вже впродовж декількох років захищають інтереси мешканців будинків, які судяться з корумпованими забудовниками. Останні отримали офіційний дозвіл від Київської міської ради на будівництво багатоповерхового ТРЦ ще за часів Черновецького. Споруду планували звести на місці єдиного пожежного проїзду до будинку на Крутому узвозі. Таке будівництво могло б завдати шкоди архітектурним пам’яткам, які знаходяться поруч.

“Такі справи – це яскравий приклад хаотичної забудови територій Києва, які визнані пам’ятками культури як місцевого, так і національного значення. Я проти такого спотворення історичного центру, тому разом з Іллею Костіним доклав усіх зусиль, навіть на умовах pro bono, щоб захистити місто від відвертого свавілля забудовників”, – зазначив Роман Титикало.

“Я радий успішному вирішенню справи і буду слідкувати за подальних розвитком подій у Господарському суді”, – повідомив Ілля Костін.

До слова, будинок на вулиці Круглоуніверситецька, 2/1 є одним із небагатьох історичних будівель у центральній частині Києва, який зберігся ще з часів Другої світової війни. Споруда була побудована у 1933-1935 рр архітектором Павлом Савичем. Для порівняння, другою такою будівлею є ЦУМ.