Новини
Грудень 04, 2018

Зміни до Закону про відновлення кредитування

На початку листопада набрав чинності Закон України щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування.

Не зважаючи на надмірні надії, які покладало на закон чимало громадян, позитивні зміни стосуватимуться кредиторів.

В першу чергу, новим законом передбачено зменшення ризиків для кредиторів під час встановлення кредитних відносин. Такі ризики будуть нівелюватись за рахунок посилення прав кредитора щодо позичальника, який заборгував за кредитом. Відтепер недисциплінованого позичальника із заборгованістю перед фінустановою, зможуть швидше позбавити заставного майна, а спроби стягнення можуть повторюватись до тих пір, доки банком не буде досягнуто позитивного результату на свою користь.

Окрім вищезазначених механізмів, закон також посилює відповідальність солідарного боржника (простіше кажучи, поручителя). Відповідно до ч.5 Ст. 543 «Ліквідація солідарного боржника – юридичної особи, смерть солідарного боржника – фізичної особи не припиняють обов’язку решти солідарних боржників перед кредитором та не змінюють його обсягу та умов виконання». У такий спосіб законом планується мінімізувати відсоток неповернення кредитних коштів та полегшити доступ фізосіб до кредитних ресурсів.

Помилково вважати, що закон вплине на зменшення відсоткової ставки, яка сьогодні у середньому на ринку складає біля 20%. Навпаки – внесеними змінами до Ст.1056 документ дозволяє кредитодавцю самостійно, з визначеною у кредитному договорі періодичністю, збільшувати або зменшувати процентну ставку, попередньо повідомивши про це протягом 15 календарних днів, що настають за днем, з якого застосовується нова ставка.

У разі ж незгоди позичальника із збільшенням процентної ставки він зможе погасити заборгованість за договором у повному обсязі протягом 30 календарних днів з дня отримання повідомлення про зміни.