Блог
Грудень 11, 2018

Іспит до Верховного Суду – очима адвоката

Верховний Суд – найвища ланка судової системи. Він формує судову практику, а його рішення ставлять крапку у багатьох справах.

Судова реформа від 2016 року зробила можливим перезавантажити вищу судову інстанцію, а відкритий конкурс до Верховного Суду в Україні став дійсно унікальною можливістю за всю історію незалежності держави відкрито та прозоро сформувати чи не головний орган державної влади.

Конкурс до Верховного Суду було оголошено 2 серпня 2018 року Вищою кваліфікаційною комісією суддів на 78 вакантних посад. Вперше в Україні претендувати на зайняття суддівських крісел, окрім суддів зі стажем більше 10 років, мають право також адвокати та науковці з професійним стажем, що перевищує 10 років.

Коли наступного разу випаде така нагода невідомо, тому я, як адвокат, вирішив спробувати свої сили у конкурсі і охоче готовий поділитись своїми враженнями та досвідом.

Важливий етап, який є первинним у всьому процесі, – підготовка та зібрання документів. Перш ніж адвокату взяти участь у конкурсі, потрібно підтвердити стаж адвокатської діяльності, який має складати не менше 10 років. Це не так легко як здається, адже від адвоката вимагається не просто надати копію свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, а і багато інших документів. Серед них:

а) договори, ордери або інші документи, що посвідчували повноваження адвоката на надання правової допомоги під час здійснення ним професійної діяльності;

б) декларації про доходи від професійної діяльності для самозайнятої особи або фізичної особи-підприємця;

в) довідки з місця роботи про заробітну плату, трудова книжка – для осіб, які здійснюють адвокатську діяльність у складі юридичної особи чи адвокатського об’єднання;

г) інші документи про доходи за період здійснення професійної діяльності адвоката у разі відсутності документів, передбачених підпунктами б–в цього абзацу;

ґ) належним чином засвідчені копії судових рішень та інших процесуальних документів, які у сукупності дозволяють встановити участь адвоката у справі (провадженні);

д) інші документи, які підтверджують здійснення професійної діяльності.

При чому, слід звернути увагу, що у судових рішеннях багатьох справ, зокрема адміністративних, цивільних, господарських, не завжди вказували адвоката, який представляв інтереси сторони. Тому окремо була витрачена значна кількість часу на пошуки в архівах судів рішень у справах, в яких я приймав участь.

Сам конкурс передбачає 4 етапи: 1 етап – тестування; 2 етап – письмовий іспит (підготовка проекту рішення Верховного Суду), 3 етап – психологічний тест, 4 етап – співбесіда. Для підготовки до першого етапу усім кандидатам було надано 1200 питань, 120 з яких увійшло до тесту першого етапу. Кожну правильну відповідь Комісія оцінювала у 0,75 балів, відповідно зі 120 запитань відмінним вважався результат у 90 балів.

З усього підготовчого процесу справжньою перешкодою до успішного складання екзаменів виявилось не знайти відповіді на 1200 запитань, а брак часу, з яким, я впевнений, зіткнувся кожен практикуючий фахівець. По великому рахунку, належним чином підготуватись до тестування не складно, якщо на це є декілька вільних тижнів. Найбільш ефективним алгоритмом, особисто для мене, виявилось знайти відповіді на всі запитання, законспектувати їх та декілька разів прочитати.

За умовами конкурсу після першого етапу (тестування) має залишитись чотири претенденти на місце, а після другого етапу лише три претенденти на місце. Практичне завдання другого етапу полягало у написанні проекту судового рішення касаційної інстанції у модельній справі з урахуванням заздалегідь обраної спеціалізації, на яке відводилось 5,5 години. Врахуйте, що за 5 годин екзамену єдиний ресурс це пам’ять, ручка та папір. Ніяких девайсів та доступу до Інтернету. Дозволялось лише використовувати нормативні документи – кодекси, закони, рішення пленумів судів, рішення Європейського Суду з прав людини, які можна було принести з собою. Особливо доволі незвичним виявилось писати рішення суду від руки, коли всі документи завжди готуються на комп’ютері.

Для написання рішення суду надавались “матеріали справи” – позов, відзив на позов, рішення суду першої інстанції та апеляційної інстанції, апеляційні та касаційні скарги та відзиви на них.

За підсумками двох письмових етапів бали сумуються, а кандидати, які набрали максимально можливий результат, допускаються до наступного етапу – співбесіди. На даний час ще немає результатів письмового іспиту, але кандидатів вже допущено до психологічного тестування. Якщо перші етапи ставлять за мету оцінити висококваліфікованих юристів, то інші два (психологічний тест та співбесіда) – провести відбір тих кандидатів, до яких є запитання стосовно професійної етики та добропорядності. Етап тестування є доволі об’єктивним, оскільки його результати перевіряє комп’ютер. Що стосується написання проекту – його методика оцінки є не до кінця зрозумілою. Наступні два етапи взагалі важко збагнути, як будуть виставлені бали.

За найоптимістичними прогнозами імена переможців будуть оголошені не раніше лютого 2019 року. Чекаємо на результати!

Джерело: КиевВласть