Блог
Жовтень 26, 2019

Оренда квартири: як не потрапити «на гачок» аферистів

Питання оренди житла завжди є актуальним. Студенти, робітники, які переїжджають до міста або ж просто новоутворені сім’ї, які хочуть жити окремо – всі вони переймаються питанням винаймання квартири. Як зростає кількість потенційних клієнтів, так само і росте кількість шахраїв, які намагаються заробити на довірливих орендарях. Які схеми найчастіше використовують шахраї та як уникнути участі в афері? З цим ми зараз і розберемося.

Схема №1. Суборенда

Згідно з цією схемою, зловмисник сам тимчасово винаймає помешкання і дає оголошення про його довгострокову оренду за невисокою ціною.

 «Майже всі афери з орендою житла пов’язані з тим, що власник квартири, насправді, не є власником. Зазвичай, ця людина спочатку винаймає квартиру на декілька місяців, а потім намагається перездати її, скажімо, п’ятьом людям одночасно», – зазначає юрист Роман Титикало.

Крім цього, так званий хазяїн квартири може пред’являти потенційним орендарям підроблені документи.

Схема №2. Продаж бази даних неіснуючих об’єктів нерухомості.

Друга найпоширеніша шахрайська схема працює таким чином: у пресі, в інтернеті чи на дошках оголошень з’являються повідомлення про здачу житла в оренду за низькою ціною. Коли клієнт телефонує за вказаним номером, йому повідомляють, що квартира справді здається, та запрошують під’їхати в офіс Брокервської фірми для оформлення договору. Після оформлення договору, згідно з яким ви платите певну суму за брокерські послуги, виявляється, що ця квартира вже здається. Натомість вам пропонують інші варіанти за набагато вищою ціною, ніж озвучували раніше. Утакому випадку повернути заплачені кошти в якості брокерської винагроди потенційні орендарі не зможуть, адже, швидше за все, вони підписали договір про надання інформаційних послуг, які начебто отримали.

Схема №3. Проблема з власником.

Зазвичай, проблеми з господарем квартири виникають у тому випадку, якщо орендуються кімнати. Наприклад, клієнт винаймає кімнату у бабусі, яка потім створює несприятлеві умови для життя та фактично виганяє людину на вулицю залишаючи собі суму завдатку яка була внесена за останній місяць оренди як гарантійний платіж.

Що потрібно робити, щоб убезпечити себе від шахрайства?

По-перше, завжди перевіряйте документи власників житла та ріелторів. А саме, паспорт орендодавця, ідентифікаційний код та документ, який підтверджує право власності на квартиру. Усі ці документи вам повинні представити в оригіналі.

По-друге, заключайте догорів оренди. У цьому документі обов’язково повинні бути вказані реквізити сторін (паспортні дані, ПІБ, прописка), ідентифікаційний код, об’єкт договору (адреса та площа квартири), умови оплати (розмір щомісячної орендної плати, терміни та форма оплати).

Крім цього, у договорі можуть бути додаткові умови. Наприклад, оплата комунальних послуг, штрафних санкцій, умов росту орендної ставки та інше.

Будьте пильними та уважними, орендуючи помешкання. Дбаючи про дотримання законів, ви дбаєте про власну безпеку.